Thursday, August 4, 2011

spoil mood

rumah aku ni ada 1 masalah besar, kitchen drain tersumbat, kadang dia ok je, basuh la pinggan banyak mana pun, tapi ada certain time basuh sket je dia da banjir keluar air, hish, seriusly menyakitkan hati ok

macam semalam, aku balik2 rumah nak masakla, dahla dari pagi dalam kepala da decide nak masak apa, elok2 je nak basuh bawang, banjir lagi, spoil mood gila2, sebab fikir macam mana nak masak kalau xleh bukak paip langsung, last2 aku g tido dulu, haha, sejam pastu bangun masak. still tak ok, tapi da kurang, so aku redah je, basuh sikit2, yang lain tinggal basuh kendian, nak masak nasi pun susah kot T_T

sampai ke pagi ni x ok, aku dahla tinggal periuk kuali apa semua semalam, sebab fikir biasanya dia xlama jadi camni, sekali banjir gak, terpaksa biar je dulu, dahla xsuka biar lama2 xbasuh, xselesa la weh, rasa macam ada benda lagi aku xsetel buat. xbest tengok dapur xkemas. petang ni harap da ok la, xpun, kalau malas sangat nak fikir, aku beli je lauk kat bazar, senang kan, hee, setakat ni xpegi bazar lagi ni T_T

12 comments:

lina said...

tempat perangkap tu penuh sisa kot. ce try bukak dan bersihkan.

kalau tak leh gak cuba taruk chemical. kdg2 lemak2 ngan minyak tu dah mengeras kat salur tu.

rosealley said...

tula, aku pun rasa camtu, huhu

xara said...

rose, try ni -> http://www.happynews.com/living/homerepair/strategies-unclogging-bathroom.htm

guna baking soda dan cuka je

noname said...

ya saya juga adalah sependapat dengan lina, dan, selepas ini, amalkan setiap hari ya, siram air panas di sinki anda selepas membasuh or habis masak or mlm ble dh xde nk pki sinki sgt, siram air panas, atau juga ya, untuk lebih efektif dan ekonomi, ya, gunakan chemical secara kerap tetapi ya, didalam kuantiti yg minima.. insyaAllah ya.. insyaAllah

noname said...

oh ya, sila jgn pecahkan rekod-tidak-kebazar-ramadhan anda.. kerana suatu hari nanti kana akan merasa bangga kerana dapat menahan diri dari pegi ke bazar.. iols hr pertama lg dh tercemar dgn bau bazar T_T

rosealley said...
This comment has been removed by the author.
rosealley said...

thanks kak suri, nanti saya try wat ehhhh:D

@noname@
motip cakap macam pakar motivasi??haha, baru tau noks, belajar dari kesilapan ni, pasni malam2 memang akan ku curah air panas la,

oh, memang xla aku xpegi bazar, lagi sedih adala, haha, nak gak rasa g bazar walaupun bersesak, mahal, biasanya makanan xsedap, haha

dd dudu said...

alahhh kuku, beli seketul murtabak kat depan mydin x dikire dah tercemar ngan bazar ok ;P

kite 2 belum g bazar lagi arrrrrrr ;P

rosa, kuku dah macam ustazah manisnya kurma ini. hehehehehe

aYenZ JamiL (^0^)/ said...

ros..tgk dlu paip ko mcmana..klu saluran dia kecik je..jgn tuang air panas atau brg chemical..lama2 bocor..klu lorong paip tu besar..mcm saiz toilet punya ke tangki ****, then silakan..

sebaiknya guna baking soda & cuka atau baking soda dgn limau purut..biar kejap, then baru curah air..

dah ok nanti..maintenance setiap mgu, amalkan amek sebaldi air paip, jirus habis2..biar dia byk2 sekali turun ke saluran tu..tolak everythg to the drain..hehe

cayok2..!!

rosealley said...

@dudu@
lah, seketul murtabak je, hihi
a'ah la dudu, da agak tadi, tapi takut salah lak, haha

@yenz@
oh, tula, baru baca tadi, tapi rasa cam besar, so boleh la try kot sekali, pastu pasni aku letak soda+cuka je, maintenance kene wat, huhu, thanks yen

noname said...

xpun hr2 tuang coke ;P

miss nafira(myeryn) said...

kat umah pon jadi cmtu ari tu..
beli chemical tapi x menjadi.
last2 guna pelocok je.trus ok smpi skrg xde mslh.
hehe..salam kenal.jemput lawat ye

Related Posts with Thumbnails