semalam buka puasa masak simple2 je,
since idzuan suka makan pedas, aku masak lemak cili padi ayam versi negeri sembilan
langsung xguna bawang ngan minyak, senang sesangat
gambar xde eh, sori, kalo ada pun, xlawa la, aku ni bukan pentingkan presentation, yang penting boleh ngap, hee
Resepi dari Little Parlour
Bahan-bahan:
Ayam-buang kulit kecuali ayam kampung
Santan
Cili Padi-blend
Kunyit hidup-blend
Daun kunyit(aku xletak sebab xde)
Serai-diketuk
Asam keping
Garam
Cara memasak:
Toskan ayam yang dah dicuci untuk mengeluarkan lebihan air. Gaulkan ayam bersama serai, cili padi dan kunyit hidup yang dah diblend di dalam kuali diatas api perlahan. Tujuannya untuk mengeringkan air ayam. Bila air ayam dah kering, boleh la masukkan santan cair. Bila ayam dah kecut/masak dan santan dah mendidih masukkan asam keping, santan pekat, dan garam. Bila mendidih sekali lagi, boleh letak daun kunyit dan tutup api. Siap.
simple kan, sap sap soi je, oh, kat rumah kitorang memang pesen masak 1 lauk je. 1 sebab idzuan xkisah, 1 lagi sebab macam la aku rajin sangat, haha, kalau 2 ke paling banyak pun 3, kira meriah sangat la tu;p
7 comments:
nk buka kat rumah korg! ;D
pot luck eh, korang bawak lauk, aku masak nasi, haha
selamat berpuasa rose! simple is better! tp kalau ada sayur best jugak. *wink wink*
a'ah, sedap gak kan, sayur goreng, hish, terliur
eh tukar2, aku bwk nasik, korg masak lauk... emm nk masak nasik rumah korg blh? kami dtg bwk beras ;P
keputusan muktamad, xleh tukar2, haha;p
hehe tq sudi cuba.. :)
Post a Comment