Monday, October 18, 2010

tipsi tipsi ptm f41

pagi tadi aku pergi interview pegawai teknologi maklumat f41, ada 2 panel, sorang tu peringkat pakcik, haha, suka2 hati aku je pakcik, sekali dato' ke apa ke kaan, tapi panggil pakcik jela ye, mesra sket;p

sorang lagi muda sket, tu sepatutnya panel yang tanya soalan it

soalan yang aku kena dari pakcik mesra
- anggap la saya ni pakcik2 yang tak tau pape pasal it, boleh terangkan tak pada pakcik tentang it??
- pakai programming language apa??? - aku jawabla java, pastu dia tanya java tu apa, bla bla bla potpet potpet la jawab
- kenapa nak kerja dengan kerajaaan (cam biasela mesti ada soalan ni)

panel it
- terangkan secara ringkas tugas ptm?
- macammana kita nak securekan data centre??

tu jela soalan yang ditanya, penat aku gelabah sebab xsempat nak stadi, huhu, beria dah baca pasal db normalizationla, ape bagai la, sebab dulu masa interview first yang xlepas tu aku kena soalan database, huhu

tadi sebenarnya lebih banyak borak dan gelak2, pakcik mesra tu la yang dok cite macam2, pastu siap encourage aku teruskan keje swasta, sebab dia kata swasta lagi banyak job scope, cam lagi mencabar la ape la, sebab aku da ada pengalaman, huhu, aku sengih2 dan xberkata apa2 la, terima je, jangan argue, heee, sekarang da usaha, tinggal tawakkal jela, harap2 dapat


7 comments:

noname said...

dia encourage swasta tu nk tgk ko pnye pendirian, goyah x untuk masuk gov, atau suka2 je.. kihkih... most of the Q dlm sesi tu adalah soalan psikologi... especially "knp nk masuk GOV?" ;D

dd dudu said...

rosaaaaa aku lupe nak wish gud luck kat ko sebelum teview aaaaaaaaaaaaaa pukul diri sendiri pukul pukul plepek plepek

ermmm camtu, aku nak say gud luck ekk untuk keputusan, aku ada insticnt ko dapat =)

rosealley said...

@noname@
memang xde soalan am beria pun, mostly nak tengok confidence je kot kaaan

@dudu@
thanks dudu!xpe2, tunang ko da tolong wishkan, heee

surney hasniey said...

waa...

semoga berjaya!!!

rosealley said...

thanks hasni!

Ezzan Yusop said...

ezzan pun rasa ros akan dapat....mintak2 dpt KKM. kihkih. bleh jumpe slalu. wah wah xmo berpisah lg ni. kihkih!

rosealley said...

haha amiiiin ezzan amiin, tapi ezzaan, i takutla ngan puan ros, haha

Related Posts with Thumbnails